restauracja Kraków

Prawdziwy włoski makaron inaczej jaki?
Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

Pizza Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako bazowe węglowodany, które akompaniują posiłkom jako danie akcesoryjne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub rybnymi – jest następnym doskonałym przykładem zwyczajnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno znaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można stworzyć proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Krakow Restaurant

   

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do sztampowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtenczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie wybornym daniem. Prosto, czysto i smaczne -o to chodzi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *